SSK Doğum Borçlanması

SSK Doğum Borçlanması

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan vatandaşların rahatsızlık, doğum ve askerlik gibi mecburi izin kullandıkları dönemler içerisinde mağduriyet yaşamaması ve bu mecburi izin günlerinin de sigorta prim günlerine yansıması amacı ile çalışan vatandaşlara çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Bu seçenekler konusunda özellikle bayanların çoğunlukla kullanmakta olduğu doğum izin günlerinin de sigorta gün sayılarına eklenmesi için en fazla iki doğum izninde kullanabileceği seçenekler sunmaktadır. Bu noktada sigortalı bayan çalışanlar SSK doğum borçlanması adı altında bir seçenek ile karşılaşmaktadır.

Bu sisteme göre sigortalı çalışan bayanlar doğum izinlerinden sonra en fazla bir ay içerisinde farklı bir hesaplama ile geri ödemesi gerekmektedir. Yani çalışan sigortalı bayanlar doğum izinlerini iki çocuk için ikişer yıl alarak alabilmektedir. Bu ikişer yıl yani toplam dört yıl içerisinde var olan sigortasının işlemesi için başvuruda bulunması gerekmektedir.

Daha sonra hesaplanan ödeme seçeneklerini en fazla bir ay içerisinde ödeyerek bu doğum izin günlerini de sigortasına dahil edebilmektedir. Genel olarak bayanlar toplam dört yıl için on bir bin altı yüz seksen bir lira ödemesi gerekmektedir. Bu ödediği rakamın üç katını emekliliği esnasında aylık olarak alacaktır.

Leave a comment